Blog

CAN SIKICI, SİNİR BOZUCU VE SÜREKLİ DEVAM EDEN STRES’E NASIL DEĞER VERİLİR

CAN SIKICI, SİNİR BOZUCU VE SÜREKLİ DEVAM EDEN STRES’E NASIL DEĞER VERİLİR

10 Oct, 2016
By TTI Success Insights Türkiye

Sürekli Stres Arkadaşınız Olabilir Mi?

Stres, özellikle de sürekli stres pozitif bir şey olabilir mi? Çoğu insan stresin arkadaşımız olabileceğini söylüyor. Zor ya da sıkıntılı durumlar fırsatlar mı sunarlar?

O anı dün gibi hatırlıyorum. Sağnak yağışlı bir günde bisikletimi sürüyordum ve hava durumuna söyleniyordum bu sırada Joop Teyze’nin bisiklet yolunun karşı tarafından bana yaklaştığını gördüm. Elektrikli tekerlekli sandalyesinin üzerinde sırılsıklamdı. “Burada ne yapıyorsun Joop Teyze? Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor ve sen sırılsıklam olmuşsun!” diye bağırdım uluyan rüzgarın içine doğru. “Ee?” diye cevap verdi sabırlı bir şekilde. “Şekerden yapılmadım ya!” Ben, değiştiremeyeceğim bir durum konusunda huysuz ve sinirli hissederken, o her zamanki gibi optimistik kişiliğini sürdürüyordu.

Birinin “Stresli hissettiğinizde, stresi arkadaşınız olarak görün.” dediğini duyduğumda bana da benzer bir his geldi. Ve merak ettim, insanların iyi veya hoş hissettirmeyen şeyleri pozitif şeylere dönüştürebilmeleri nasıl mümkün oluyordu?

Biz Düşündüğümüz Kişiyiz!

Psikolog Kelly Mcgonigal TED konuşmasında, sürekli stresin sizin için kötü olduğunu ama aslında genelde siz kötü olduğunu düşündüğünüzde bu durumun geçerli olduğunu anlatıyor. Bu yüzden, eğer strese bakış açınızı değiştirirseniz, vücudunuz da strese olan tepkilerini ona göre adapte edecektir; çünkü vücudunuz beyniniz ne derse onu yapma eğilimindedir. Nörologlar yıllar önce sadece kaslarınızı çalıştırdığınızı düşünmenin gerçekten de kaslarınızı bir miktar güçlendirdiğini keşfetmişlerdir. Aynı şekilde, vücudumuzun sürekli strese verdiği tepkilerin kötü değil iyi olduğunu düşünmek, bu tepkilerin sağlığımıza olan negatif etkilerini önleyecektir. Kulağa hoş geliyor, fakat uygulaması o kadar basit ve kolay mı?

Bana göre bu içgörü, kısa periyotlarda çektiğimiz streslerde işe yarıyor. Örneğin, zor bir sınava çalışıyorken ya da önemli yüksek kademeli insanlarla dolu bir salonda sunum yapmaya hazırlanıyorken. Stresli durumlar, fakat yakın zamanda geçeceğini biliyorsunuz. Peki ya stres gevşeme anı olmadan sürekli devam ederse? Bir tane daha iş başvurunuz reddedilip bu durumu ailenizin finansal durumunun daha fazla kaldırmayacağını bilmeniz gibi. Ya da ciddi bir hastalığın sonuçları hakkında kaygılar duymanız. Ya da iş hayatında yalnız ve ihmal edilmiş hissetmeniz. Bu durumlarda hala stresi arkadaşınız olarak görmek bir işe yarar mı?

Dünya Sizin İstiridyeniz!

Orjinalı Shakespeare’e ait olan “Dünya sizin istiridyeniz.” sözünün benim için anlamı “Dünya’nızı istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.” dir. Hayatınızla ne yapacağınız tamamen sizin seçiminizdedir. Nereye gitmek isterseniz oraya gidin. Fakat, sürekli ve tekrarlı strese maruz kaldığında genelde bir insanda eksik olan şey sarsılmaz cesarettir. Böyle durumlarda, süregelen negatifi kalıcı pozitife dönüştürmek için Shakespeare’in istiridyesi doğru bir örneklemedir.

İstiridye beslenirken, denizdeki planktonları içine çeker. Bazen küçük bir kum tanesi, ufak bir yosun parçası hatta bir parasit araya karışabilir. Bu küçük, rahatsız edici, sinir bozucu davetsiz misafir başkasının alanına izinsiz girmektedir. İstiridye bu istenmeyen misafirden kurtulmayı başaramadığında, kendini koruma yöntemi şudur: Bu yabancı objeyi çok ince bir sedef katmanıyla sarar, üstüne bir katman daha sonra bir katman daha...ta ki güzel bir inci ortaya çıkana kadar. Biz insanların çok miktarda para ödemeye hazır olduğu inci. Değerli bir arzu nesnesi.

Geçtiğimiz günlerde, Hollanda’nın Güneybatı kesiminde bulunan istiridye çiftlikleriye ünlü küçük tatlı bir köy olan Yerseke’de bir balıkçı içinde tam tamına 21 tane inci bulunan bir istiridye bulmuş. 21 tane! İstiridye dünyasında, eminim bu istiridye çok şiddetli sürekli strese maruz kalan biriydi. Ama bununla başa çıktı! Ve bizi şu soruyu sormaya itti: Hayatımızda hangi rahatsiz edici, sinir bozucu ve süregelen durumu ya da problemi bir inci’ye çevirebiliriz?

Rahatsız Edici, Sinir Bozucu ve Süregelen Durumların Değeri

İstiridye bize; stresin, çok uzun zaman sürse de, çok değerli, çok iyi bir şey ortaya çıkarabileceğini öğretmektedir. Kelly McGonigal TED konuşmasında sürekli strese maruz kaldığımızda vücudumuzun ayrıca oksitosin salgıladığını açıklıyor. Oksitosin ayrıca sarılma hormonu olarak da biliniyor çünkü sosyal olarak bağlantı kurma dürtüsünü ortaya çıkarıyor. Empati seviyemizi yükseltip, başkalarından destek ve yardım istememizi sağlıyor. Aynı zamanda, bizim de başkalarına yardım etmemizi ve onlara destek vermemizi de sağlıyor. Başkalarıyla bağ kurmak ve onlara yardım etmek güzel atılmış bir bumerang gibidir. Bizi sağlıklı yapar ve direncimize olağanüstü bir katkı sağlar. Güçlü sosyal bağlantılar, arkadaşlıklar ve hayattaki tersliklerle daha iyi başa çıkma gücü istiridye incisinin insan versiyonudur.

Joop Teyze bir süre önce hayata gözlerini yumdu. Ama dışarda bisikletimle rüzgarlı ve yağmurlu Hollanda havasıyla savaşırken, gülümseyip kendi kendime şunu söylüyorum: “Şekerden yapılmadım ya!”

Rahatsiz edici sinir bozukluklarının çok uzun süre devam etmesine izin vermeyin. Biraz destekle, şu an sizi rahatsız eden şeyler daha sonra bir inciye dönüşebilir. Sizin ve takım arkadaşlarınızın dünyasını işgal eden stres seviyelerini ele almak ve yönetmek için araçlar ve çözümler hakkında TTI SI ile bağlantı kurun.

YORUMLAR

Henüz yorum yok, ilk olun!

YORUMUNUZU YAZIN

BLOG KATEGORİLERİ

ÖNCEKİ BLOG YAZILARI

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

16 Nov, 2016

En son ne zaman bir çalışanınıza yapıcı bir geribildirim verdiniz? Hiç onlara...

Devamını oku

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

08 Nov, 2016

Sizi ve Sunumunuzu Satan Bir Konuşmacı Biyografisi Nasıl Yazarsınız? Bir profesyonel...

Devamını oku

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

31 Oct, 2016

Ah, iş erteleme. En son ne zaman iş yerinizde iş ertelediğinizi hatırlıyor...

Devamını oku

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

26 Oct, 2016

Sizi Neyin Motive Ettiğini Bilmek Nasıl İletişimi Geliştirir? İş yerinden biriyle...

Devamını oku

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

24 Oct, 2016

Kurum liderlerine iş yerindeki bilinçsiz önyargının etkilerinin farkında olmaları...

Devamını oku