Blog

MOR GÖRÜŞ: İNSAN KAYNAKLARINA ÖZGÜN YETENEKLER GELİŞTİRMELERİ İÇİN RENKLİ BİR YOL

MOR GÖRÜŞ: İNSAN KAYNAKLARINA ÖZGÜN YETENEKLER GELİŞTİRMELERİ İÇİN RENKLİ BİR YOL

12 Oct, 2016
By TTI Success Insights

TTI Success Insights, İnsan Kaynaklarına Renklerden Yararlanmayı Sunabilir mi?

Büyüyünce ne olmak istiyorsun? Çocukken bize sorulduğunu hepimizin hatırladığı bir soru. O zamanlar arkadaşlarım, Futbolcu! İtfaiye! Polis Memuru! ya da benim durumumda, Pilot! Acaba mor görüş bana ve arkadaşlarıma kariyerlerimizi planlamada yardımcı olabilir miydi?

O zamanlar zamanımı uçarak geçirmekle ilgili çok hayal kurardım. Ama ilk fen bilgisi sınavımla, gerçeklik ilk defa yüzüme vurdu. Sınavdan 4 almıştım, bu da Hollanda’da oldukça düşük bir not demekti. Onca sıkı çalışmaya rağmen, zorluk çekmeye devam ettim. Gelgelelim fen bilgisi sınavından iyi bir not, uçuş okulu için önkoşuldu. Yavaş yavaş, yetenek ve becerilerimin uçuş okulunda ihtiyaç duyulanlara uygun olmadığını fark ettim. Böylece bu hayalim sona erdi. Uçuş güvenliği açısından belki de böylesi herkes için daha hayırlı oldu. Hala çok iyi bir pilot olabilirdim diye düşünürken; “ya kariyer planlamasına yetenek ve becerilerime daha iyi uyan bir bakış açısıyla yaklaşırsam” dedim.

Hayallere Karşı Gerçekler

Bir noktada, hepimiz arzu ettiğimiz meslek ile yetenek, yetkinlik ve yeterliliklerimizin tam olarak uyuşmadığını gördüğümüz durumlarla karşı karşıya kalırız. Bu gibi durumlar en kendine güvenen insanın bile kendinden şüphe etmesine sebep olabilir. “Ben bu meslek için uygun değil miyim?”, “Her şeye rağmen sonuçta yanlıç bir kariyeri mi seçtim?”, “Özgeçmişimdeki sorun ne?”

Aslında, hepimiz yeni bir pozisyon ya da kariyerle ilgili küçük detayları gözden kaçırırız. Hayallerimiz, gerçeklik duygumuzu ve muhakeme yeteneğimizi etkileyebilir. Fakat biz nasıl gerçeklikle çelişiyorsak, arzu ettiğimiz mesleğin gerekliliklerini belirleyen insanlarda aynı şekilde çelişebilirler. İnsan kaynakları önemsiz detaylara fazla önem verip, büyük resime gereğinden az değer verebilirler. İş tanımına fazlaca odaklanıp, insanı bakış açısını gözden kaçırabilirler. İnsan kaynaklarının gözlüklerini -mor gözlükleri- takma zamanı geldi.

Mavi Görüş, Kırmızı Görüş

Geçtiğimiz yaklaşık 10 yıl içerisinde, iş uyumu sürecinde iki farklı İK yaklaşımı vardı. Başlangıç olarak, kurumun perspektifi var. Buna mavi görüş diyoruz. Bu perspektifin anahtarı kurumsal misyondur – işler kurumun hedef ve amaçlarına katkı sağlayacak şekilde tasarlanır ve tanımlanır. Daha sonra süreç belirli yetkinlikleri bu işlere atayarak devam eder. Son olarak işe atanan yetkinlikler, bireysel olarak çalışanların ya da işe alınanların yetkinlikleriyle eşleştirilir. Kısaca, önceden tanımlanan iş yetkinlikleri yönlendirir ve bireysel çalışan ayak uydurur.

İkincisi ise profesyonelin perspektifi – yeni işe alınan ya da çalışan. Buna kırmızı perspektif diyoruz. Bu perspektifin anahtarı bireydir ve ayrıca bireyin hırsları, yetenekleri, ilgi alanları, değerleri. “Profesyonel olarak benim kuruma kattığım değer ne?”, “Kuruma ne gibi benzersiz beceriler sunabilirim?” Bu yaklaşımda, başlangıç olarak bir iş tanımı yoktur. İş tanımları, çalışanın kendine özgü becerilerini geliştirip işe uygulamasıyla zamanla oluşan organik konseptler olarak görülür. Kısaca, çalışanların bireysel yetenekleri yönlendirir, kurum adapte olur.

Mor Görüş – Renkli Bir Yetenek Yönetimi Çözümü

Kırmızı ve maviyi karıştırdığımızda moru elde ederiz. Mor İK görüşünün ve stratejisinin anahtarı kurumsal hedef ve amaçlarla eşleştirmek için bireysel tutku ve yetenekleri ana hatlarıyla belirlemektir. Bunun anlamı, bireysel olarak çalışanlarla diyalog kurmak, onlara kurumsal gereklilikleri destekleyecek kaynak ve yapılar sağlarken aynı zamanda onlara tam potansiyellerini keşfetmeleri ve yaşamaları için yardım etmektir. Bu perspektif, hem iş verenin hem de çalışanın bakış açılarını hesaba katan bir iş yetkinlik benchmarkı kullanır.

Bu süreç Londa Savile Sokağı terziliğinden farklı değildir. Kurum, terzi olarak modelin güzelliğini ortaya çıkarır ve model de elbiseyi özgüven ve zarafetle giyerek terziyi gururlandırır.

TTI Success Insights ve Mor Rengi

Mor İK göreceli olarak yeni bir konsept, ama olgunlaşmış ve yıllanmış TTI Success Insights vizyonuna mükemmel bir şekilde uyan bir konsept. Pozitif bir iş ortamı yaratmak adına insanların içindeki “en iyiyi” ortaya çıkarmak için ölçme ve değerlendirme araçları mesleğindeyiz. Kişisel ve kurumsal büyümeyi canlandıran bir ortam yaratmak için takımları ve bireyleri modern ölçme ve değerlendirme araç çözümleri yolu ile güçlendirmek misyonumuz. Çalışan ve işveren arasında; karşılıklı olarak tatmin edici, faydalı, ilham veren ve empatik bir iş ilişkisi sonuç olarak her zaman kârlıdır.

Bu yüzden, katı iş tanımları ve çimento dökülmüş kurumsal çizelgeler yerine kişisel ve takımsal yetkinlikleri, yetenekleri ve motivasyonları şekillendirmek ve yönlendirmek kurumsal misyonu destekleyecek ve yaşatacaktır. TTI Success Insights’ın Talent Insights™ raporları gibi güvenilir ve geçerliliği kabul edilmiş araçların yardımıyla, bu yaklaşım iki tarafa da kavrayış kazandıracaktır.

Bu yaklaşım, havacı olmak olan çocukluk hayalimi kurtarır mıydı emin değilim. Fakat, havacılıkta bir kariyer yapmamı sağlayabilirdi. Ama Edith Piaf’tan bir alıntı yapacak olursam “Hayır hiç ama hiç bir şeyden. Hiç bir şeyden pişman değilim.” Planlanmış kuralların dışına çıkarak, sonunda yolumu buldum çok doğal bir şekilde TTI Success Insights Benelux kurumunda yeteneklerimi yaşamaya başladım. Hollanda’daki Değer Katılmış İş Ortakları’na insanlara ve kurumlara ölçme ve değerlendirme araçlarımızı en uygun şekilde kullanmayı öğreterek içlerindeki “en iyiyi” çıkarma görevlerine yardımcı olmayı gerçekten çok seviyorum. Ve benim gibi yüksek bir S için sesli olarak dışa vurması zor olsa da, TTI Success Insights Benelux’de bana sahip olduğu için oldukça mutlu görünüyor!

YORUMLAR

Henüz yorum yok, ilk olun!

YORUMUNUZU YAZIN

BLOG KATEGORİLERİ

ÖNCEKİ BLOG YAZILARI

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

16 Nov, 2016

En son ne zaman bir çalışanınıza yapıcı bir geribildirim verdiniz? Hiç onlara...

Devamını oku

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

08 Nov, 2016

Sizi ve Sunumunuzu Satan Bir Konuşmacı Biyografisi Nasıl Yazarsınız? Bir profesyonel...

Devamını oku

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

31 Oct, 2016

Ah, iş erteleme. En son ne zaman iş yerinizde iş ertelediğinizi hatırlıyor...

Devamını oku

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

26 Oct, 2016

Sizi Neyin Motive Ettiğini Bilmek Nasıl İletişimi Geliştirir? İş yerinden biriyle...

Devamını oku

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

24 Oct, 2016

Kurum liderlerine iş yerindeki bilinçsiz önyargının etkilerinin farkında olmaları...

Devamını oku