Blog

İŞ ARAMA SÜRECİ İÇİN POKEMON GO KILAVUZU

İŞ ARAMA SÜRECİ İÇİN POKEMON GO KILAVUZU

01 Sep, 2016
By TTI Success Insights

Birkaç gün önce Thomas Bourgault’un “Yetenek edinme konusunda Pokemon Go’nun bize öğreteceği 8 şey” yazısına denk geldim. Bana iş arama ile bu oyun arasında bağlantı kurma ilhamı veren eğlenceli ve ilginç bir yazı. İş ararken tecrübe ettiğim şeyleri düşündüğüm zaman, Pokemon Go oynamakla çok sayıda benzerliği olduğunu fark ettim.

İşte Pokemon Go’nun İş Arama Konusunda size öğreteceği 8 şey:

1. Oyun Tarzınızı Anlayın

Pokemon Go oynamaya başlamadan, öncelikle nasıl bir oyuncu olduğunuzu ve stratejik hedeflerinizi anlamalısınız. Tüm zor bulunan Pokemonları bulmayı mı planlıyorsunuz, yoksa Charmander’ınızı eğitmeye mi odaklanacaksınız?

İş aramadaki ders:

Kendinize sorun: “İş aramaya ne kadar zaman ayırmak istiyorum?” Becerilerinizle, ilgilendiğiniz pozisyonları, sektörleri ve şirketleri eşleştirin. Ondan sonra arzu ettiğiniz sektördeki şirketleri hedef almak için bir stratejik plan oluşturun. Bazılarımız rüyalarımızdaki şirkette marka müdürü pozisyonuna odaklanmayı seçerken bazılarımız ise moda sektörüne adım atabilmek için her işi kabul edebilirler.

Eğer güçlü yönlerinizi tam olarak bildiğiniz düşünmüyorsanız, kariyerinizde daha mutlu olmanıza yol açacak, davranış stillerinizi ve içsel itici güçlerinizi ortaya çıkarmak için Talent Insights™ raporumuzu deneyin.

2. Dışarı Çıkın ve Keşfedin

Sürekli Pidgey ve Rattata yakalıyorsunuz ama evinizden dışarı çıkmak istemiyor musunuz? Evinizin dışına çıkıp yeni alanlar keşfetmediğinizde bu konudaki şikayetleriniz anlamsız olacaktır. Tabi ki, tütsü ve yemler Pokemonları size çekecektir fakat onları yakalamanız için seviyenizi arttırmanız gerekiyor. Unutmayın, yumurtalarınızın çatlaması için yürümeniz gerekiyor, ve içindeki beklediğiniz Jigglypuff olabilir.

İş aramadaki ders:

Evinizde oturup posta kutunuza bir iş teklifi mektubu gelmesini bekleyemezsiniz. Laptopun önünde oturup internet üzerinden başvuru yapmak yeterli değil. Öğretmenlerinizi ziyaret edin, mezun buluşmalarına katılın, yerel profesyonel networking etkinliklerine ve kariyer fuarlarına gidin. Sizi işe alacak biriyle hemen tanışacağınız garanti değil. Fakat, hedeflediğiniz şirketle bağlantısı olan biriyle tanışmanız olasılıklar dahilinde.

3. Yetenekler önemlidir, bu yüzden pratik yapın

CP10 Pidgey’nin değerini asla hafife almayın, özellikle başlarda. Düşük CP’li bir Pokemon yakalamak size pratik yapmanızda ve tecrübe seviyenizi arttırmanızda yardımcı olacaktır, bunun yanısıra güçlendirme ve evrimleştirme için şeker toplayabilirsiniz. Kısa bir süre önce düşük CP’li Pidgey’mi 688 CP’li Pidgeot’a evrimleştirdim.

İş aramadaki ders:

Hayalinizdeki işler listenizde olmayan pozisyonlar için işe alımcılar tarafından aranabilirsiniz. Örneğin, pazarlama analizi pozisyonunda çalışmak isterken, pazarlama koordinatörü pozisyonu için arandınız. Telefonu açın ve görüşmeyi yapın, böylece çok korkulan “bize kendinizden bahsedin” gibi temel iş görüşmesi soruları hakkında pratik yapabilirsiniz. Bunu yapmak gelecekteki telefon görüşmelerinde daha özgüvenli olmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, birkaç hafta sonra, aynı işe alımcı arzu ettiğiniz pozisyona daha uygun başka bir iş için sizi arayabilir.

4. Bir Ortak Edinin ve Takım Oluşturun

Arizona’da 35 derecenin daha da üstü sıcaklıktaki bir havada yürüme konusunda sizi ne motive ediyor? Pokemon yakalamak, özellikle de bunu beraber yapmak için sizi dışarı çıkartacak birileri varsa. Takım olup bir Gym’i alaşağı etmek daha da iyi. Bunun yanısıra Pokemonları yakalamak ve onları nerelerde bulacağınız gibi bilgi ve ipuçlarını paylaşabileceğiniz birine de sahip olmuş oluyorsunuz.

İş aramadaki ders:

Stresli bir yolculukta bir arkadaşınızın size katılması onu kolaylaştıracaktır. Başvurularınıza geri dönüş yapılmadığına sinirlendiğinizde birbirinize cesaret verebilirsiniz. Aranızdan birinin motivasyonu azaldığında birbirinizi sorumlu tutabilirsiniz. Açık pozisyonları ve özgeçmiş tüyolarını paylaşmak yararlıdır. Pratik yapmak için birbirinizle iş görüşmesi alıştırmaları yapın ve tipik iş görüşmesi sorularına cevaplarınızı geliştirin.

5. Sadece Bir Potansiyel Teklife Odaklanmayın

Bir Golbat’ı yakalamak için 50 tane Poketopu harcamanıza rağmen, topun içinden kaçtıktan sonra tamamen elinizden kaçtı mı? Bu benim başıma geldi. 30 top harcadığımda durmalıydım, ya da 20.

İş aramadaki ders:

Teklif alma şansınızın çok yüksek olduğuna inanıyorsunuz ve bu yüzden sabırsızlanıyorsunuz, ama zamanla potansiyel işveren size başka birine yöneldiklerini söylüyor. Sakın hiçbir zaman sadece tek bir potansiyel teklifi beklemede takılıp kalmayın. Cevap beklerken başka işlere de başvurmaya devam edin. Eğer reddedilirseniz, takılmayın ve hayatınıza devam edin.

6. Anahtar Hazırlık Yapmaktır.

Bazen etrafta yürümenize rağmen karşınıza hiç Pokemon çıkmaz. Neden bir Pokestop’a gidip birkaç eşya toplamıyorsunuz? Hiçbir şey nadir bulunan bir Pokemon bulup da çantanızda hiç Poketopu bulunmaması kadar acı verici olamaz.

İş aramadaki ders:

Hiç iş görüşmeniz olmadığında, biraz zaman ayırıp özgeçmişinizi tekrar gözden geçirin ve güvendiğiniz insanlardan özgeçmişiniz hakkında geri bildirim vermelerini isteyin. Network’ünüzde, istediğiniz alanda halihazırda çalışan bağlantılarınızla iletişim kurun ve iş görüşmesi denemesi isteyin.

7. Doğru Araçlarla Verimliliğinizi Arttırın.

Pokemon Go’da seviyeniz ne kadar yüksek olursa Pokestop’lardan o kadar iyi cihazlar topluyorsunuz.Böylece Poketopunuzu mükemmel bir şekilde atmak veya şanslı yumurtalarınızı en iyi zamanda kullanmak gibi kendinize özel numaralar oluşturmaya başlıyorsunuz.

İş aramadaki ders:

Yakında sizin için en iyinin ne olduğunu bulacaksınız. Başvuru yapmak ve başvurunuzu takip etmek için en iyi zamanın ne zaman olduğunu öğreneceksiniz. Linkedin’i ne kadar çok kullanırsanız, bağlantılarınızla bir network kurmada ve iş arama özelliğini kullanmada o kadar iyi olursunuz.

8. Kaybetmek Konusunda Endişelenmeyin

Bazı gençlerin annelerinin Pokemon Go oynamaya başlamaları hakkında şikayet ettiklerini duydum çünkü onlara göre bu oyunu daha az havalı yapıyor ve mahvediyordu. Bunun yanısıra , mahallemde sarkastik bir şekilde “Ne kadar da çok insan oynuyor!” diye laf atan insanlar gördüm, sanki rahatsız edici bir şey yapıyormuşum gibi!

İş aramadaki ders:

Daha yeni mezun olduysanız ve can havliyle iş arıyorsanız, insanların bunu bilmesinden ve onlara söylemekten korkmamalısınız. Öyle ki, tanıdığınız insanlar çoğu zaman sizin yeteneklerinizdeki bir insanı işe almak isteyen biriyle tanıştırmaya istekli olacaklardır. İşsiz olmak “havalı” değil. Ama hangisi daha önemli havalı olmak mı, işe alınmak mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yok, ilk olun!

YORUMUNUZU YAZIN

BLOG KATEGORİLERİ

ÖNCEKİ BLOG YAZILARI

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

LİDERLER İÇİN 3 TÜYO: GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ?

16 Nov, 2016

En son ne zaman bir çalışanınıza yapıcı bir geribildirim verdiniz? Hiç onlara...

Devamını oku

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

PROFESYONEL BİR BİYOGRAFİ YAZMANIZ GEREKİYOR, PEKİ ŞİMDİ NOLCAK?

08 Nov, 2016

Sizi ve Sunumunuzu Satan Bir Konuşmacı Biyografisi Nasıl Yazarsınız? Bir profesyonel...

Devamını oku

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

ZEKİ ÇALIŞANIN İŞLERİ ERTELEME KILAVUZU

31 Oct, 2016

Ah, iş erteleme. En son ne zaman iş yerinizde iş ertelediğinizi hatırlıyor...

Devamını oku

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

ANLAMLI İLETİŞİM İLE KÜLTÜR VE KAZANÇ OLUŞTURUN

26 Oct, 2016

Sizi Neyin Motive Ettiğini Bilmek Nasıl İletişimi Geliştirir? İş yerinden biriyle...

Devamını oku

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

İŞ YERİNDE BİLİNÇSİZ ÖNYARGIYI YENMEK İÇİN 6 STRATEJİ

24 Oct, 2016

Kurum liderlerine iş yerindeki bilinçsiz önyargının etkilerinin farkında olmaları...

Devamını oku